ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10159f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Hodowla roślin z elementami genetyki
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. Dr hab. Henryk Bujak, Dr inż. Sylwia Lewandowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student posiada szczegółową wiedzę w zakresie inżynierii rolniczej obejmującą maszyny i pojazdy rolnicze, inżynierię przechowalnictwa i przetwórstwa płodów rolnych. Posiada wiedzę z zakresu procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz infrastruktury gospodarstwa wiejskiego. Umiejętności: Student posiada umiejętność projektowania nowych i nadzorowania istniejących systemów produkcyjnych i eksploatacyjnych w zakresie inżynierii rolniczej. Ma umiejętność doboru procesów produkcyjnych oraz opracowywania dokumentacji związanej z przepływem produkcji.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje gotowość do analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwościowych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podjęte zadania wpływające na kształtowanie i stan środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Biologia, chemia

Treści kształcenia: Pojęcie hodowli roślin i postępu biologicznego. Metody poszerzania zakresu zmienności roślin. Dziedziczenie cech jakościowych, współdziałanie genów, sprzężenia genów. Dziedziczenie cech ilościowych, genetyka populacji. Cytologiczne i molekularne podstawy dziedziczenia. Mutacje u roślin i ich wykorzystanie w hodowli. Metody biotechnologiczne w genetyce i hodowli roślin: markery molekularne, rośliny genetycznie modyfikowane. Metody in vitro w hodowli i nasiennictwie roślin uprawnych. Podstawy teoretyczne heterozji, wykorzystanie tego zjawiska w nowoczesnej hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych i obcopłodnych. Hodowla poliploidów. Podstawy hodowli odpornościowej. Cele i kierunki hodowli roślin uprawnych. Zasady rejestracji i ochrony prawnej odmian. Produkcja materiałów nasiennych odmian roślin uprawnych.

Literatura: 1. Kosowska B. i in. 2008. Genetyka ogólna. Wyd. UP we Wrocławiu 2. Passarge E. 2007. Genetyka ilustrowany przewodnik. Wyd. Lek. PZWL 3. Winter P. C., Hickey G. I., Fletcher H. L. 2004. Genetyka. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 4. Malepszy S. i in. 2009. Biotechnologia roślin. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 5. Drwa G., Ferenc T. 2010. Podstawy genetyki dla studentów i lekarzy. Wyd. Urban & Partner Wrocław 6. Simmonds N.W. 1998. Podstawy hodowli roślin. Wyd. PWRiL Warszawa, 7. Michalik B. (red.) 1996. Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin. Wydawnictwo DRUKROL S.C., Kraków 8. Michalik B.(red.) 2009. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. Wyd.PWRiL, O/Poznań

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń. Egzamin pisemny; zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Na ocenę przedmiotu wpływa w 50% zaliczenie ćwiczeń, i w 50% egzamin Wiedza Student zna procesy genetyczne zachodzące w komórce, organizmie i populacji oraz nowoczesne metody stosowane w genetyce i hodowli roślin, zna podstawowe metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin i produkcji rolniczej. Umiejętności Student potrafi wyjaśnić znaczenie postępy biologicznego w produkcji rolniczej oraz określić cele i kierunki hodowli roślin. Potrafi wyjaśnić znaczenie hodowli odpornościowej dla ochrony środowiska naturalnego. Stosuje w produkcji roślinnej do regulacje prawne dotyczące rejestracji odmian i obrotu materiałem nasiennym. Kompetencje społeczne: Ukończenie kursu pokazuje studentowi znaczenie potrzeby uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności w wykorzystywaniu zdobyczy genetyki, hodowli roślin i biotechnologii w produkcji rolniczej. Pozwoli mu także na prawidłowe określenie oraz rozwiązanie problemów związane z planowaniem i realizacją produkcji roślinnej, a w szczególności z trafnym wyborem odmiany dostosowanej do warunków i celów produkcji.

Uwagi: