ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20104o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. A. Wojdyło, prof. nadzw., prof. dr hab. Z. Gil, prof. dr hab. A. Pęksa
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student po zakończeniu kursu ma pogłębioną wiedzę w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności. Student ma pogłębioną wiedzę na temat nowoczesnych technik i technologii stosowanych w produkcji i analizie żywności. Student zna sposoby weryfikacji metod analitycznych. Zna nowe trendy w zakresie technologii żywności w aspekcie bezpieczeństwa i jakości produktów oraz ma wiedzę na temat potencjału aplikacyjnego mikroorganizmów w przetwórstwie żywnościowym. Ma szczegółową wiedzę na temat naukowych podstaw oceny jakości surowców i produktów żywnościowych. Umiejętności Student analizuje i interpretuje zależności pomiędzy zjawiskami fizycznymi i biochemicznymi zachodzącymi w surowcach i produktach żywnościowych. Analizuje i ocenia nowe kierunki rozwoju technologii w przemyśle spożywczym w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Dobiera i modyfikuje typowe działania technologiczne zmierzające do podniesienia jakości żywności. Ocenia zgodność produktu spożywczego z przepisami prawnymi i specyfikacjami. Przeprowadza nowoczesne ilościowe i jakościowe analizy żywności oraz opracowuje otrzymane wyniki.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (podstawy) Student ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności oraz stan środowiska. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Wykazuje aktywną postawę i odpowiedzialność w rozwiązywaniu problemów w zakresie kształtowania jakości żywności.

Wymagania wstępne: Ogólna Technologia żywności, Technologie materiałowe

Treści kształcenia: Wartość odżywcza owoców i warzyw. Charakterystyka jakościowa owoców i warzyw oraz wybranych grup przetworów z owoców i warzyw. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Jakość owoców i warzyw w obrocie handlowym. Przemiany biochemiczne podczas przetwarzania owoców i warzyw modulujące jakość przetworów owocowo-warzywnych. Jakość produktów płynnych i półpłynnych w świetle uregulowań prawnych. Zafałszowania i metody ich wykrywania. Produkcja i wykorzystanie zbóż. Charakterystyka roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Piekarstwo i ciastkarstwo– przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego. Charakterystyka cech surowców węglowodanowych, półproduktów i produktów gotowych w przemyśle cukrowniczym, skrobiowym, cukierniczym, wytwarzającym przetwory suszone i smażone z ziemniaka a także wyroby przekąskowe z wykorzystaniem technologii ekstruzji. Metody analityczne stosowane w technologii węglowodanów. Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów węglowodanowych.

Literatura: Literatura: 1. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. Kędzior W. (red.), Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2012 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (red.) z elementami technologii, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010 3. Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2012 4. Towaroznawstwo żywności. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, 2010, 5. Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Flaczyk E., Górecka D., Korczak J., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011 6. Zarządzanie jakością żywności, Systemy. Koncepcje. Instrumenty. Wiśniewska M., Malinowska E., Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2011 8. Snack Food Processing. Lusas E.W., Rooney L.W. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. 2001, 9. Essentials of Food Science. Vaclavik V.A.,Christian E.W. 3ed. Springer 2008, 10. Zestawy norm i przepisów prawnych dotyczących żywności.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, obserwacja studentów na ćwiczeniach, raporty z ćwiczeń, egzamin pisemny

Uwagi: