ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20110o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Identyfikowanie produktów GMO
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr Anna Dąbrowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi zdefiniować czym są GMO. Zna metody i cele uzyskiwania GMO z zastosowaniem współczesnych technik inżynierii genetycznej. Potrafi opisać korzyści i zagrożenia wynikające z tworzenia GMO. Zna stosowane molekularne techniki detekcji GMO: PCR, Real time PCR, techniki hybrydyzacyjne, potrafi opisać zasady tych metod, potrafi dobrać metody wykrywania GMO i zinterpretować uzyskane wyniki.

Kompetencje: Student zna korzyści i zagrożenia płynące z tworzenia GMO. Potrafi dobrać odpowiednią metodę detekcji takiego organizmu oraz zaplanować i wykonać odpowiednie doświadczenia.

Wymagania wstępne: biochemia, biologia molekularna

Treści kształcenia: Podstawowe narzędzia inżynierii genetycznej stosowane w tworzeniu GMO. Zasady tworzenia i rodzaje organizmów genetycznie modyfikowanych. Techniki detekcji GMO wykorzystaniem metod inżynierii genetycznej. PCR, Real time PCP, hybrydyzacja i zastosowanie sond molekularnych.

Literatura: 1. Buchowicz J: Biotechnologia molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN , Warszawa 2009. 2. Zasady analizy genomu, Primrose S.B., WNT, Warszawa 1999. 3. Biologia molekularna, Krótkie wykłady, Turner i wsp., PWN, Warszawa 2000 4. Genomy, Brown T., PWN, Warszawa 2001 5. Genes VIII, Lewin B., Pearson Prentice Hall, NY 2004 6. L. Stryer, Biochemia 7. Artykuły naukowe, dotyczące GMO.

Metody oceny: egzamin pisemny, obecność na wykładach

Uwagi: