ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10042o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Ekonomika rolnictwa i organizacja przedsiębiorstw w agrobiznesie II
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę z zakresu procedur podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, form organizacyjno – prawnych oraz działalności przedsiębiorstw w sferze produkcji, przetwórstwa i usług w agrobiznesie AG1_W06. Poznaje zasady wyboru strategii, opodatkowania, planowania i organizowania procesów wytwórczych, zatrudniania pracowników oraz oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Poznaje źródła finansowania działalności i rozwoju przedsiębiorstw w agrobiznesie AG1_W05. Umiejętności: Student potrafi wykorzystać informacje rynkowe do planowania i podejmowania decyzji w działalnościach gospodarczych prowadzonych w agrobiznesie. Posiada umiejętność komunikowania się z instytucjami otoczenia agrobiznesu. Potrafi poszukiwać rozwiązania dla nowych problemów w organizacji przedsiębiorstw. Umie zebrać materiały do wykonania analizy organizacji, zarządzania oraz analizy i oceny ekonomicznej przedsiębiorstwa w sferze agrobiznesu AG1_U12.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student potrafi pracować indywidualnie i w grupie przyjmując różne role. Potrafi kierować zespołem, przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy AG1_K01. Przestrzega zasad społecznej odpowiedzialności biznesu AG1_K04.

Wymagania wstępne: Logistyka w przedsiębiorstwie rolniczym. Ekonomika rolnictwa - część I.

Treści kształcenia: Otoczenie prawne i ekonomiczne przedsiębiorstw agrobiznesu, typy form organizacyjno – prawnych przedsiębiorstw agrobiznesu, organizowanie zasobów ludzkich, analiza i ocena zasobów majątkowych, pozyskiwanie kapitałów dla przedsiębiorstw z programów wsparcia dla agrobiznesu, procedury sporządzania wniosków, planowanie w przedsiębiorstwie, zasady sporządzania planów, metody oceny przedsięwzięć inwestycyjnych, projektowanie struktur organizacyjnych, motywowanie pracowników, kontrola wyników działalności przedsiębiorstwa, organizowanie i prowadzenie negocjacji, zasady etyki zawodu menedżera.

Literatura: Czternasty W., Czyżewski B. – Struktury kierowania agrobiznesem w Polsce. Teoria, analiza i tendencje. Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 2007. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008. Godziszewski B., Haffer M., Stankiwicz M.J., Sudoł S.: Przedsiębiorstwo. Teoria i praktyka zarządzania. Wyd. PWE, Warszawa 2011. Kapusta F.: Agrobiznes, Wydanie drugie rozszerzone. Wyd. Difin, Warszawa 2012. Szymańska E. – Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa 2006. Urban S. pod red. 2014. Agrobiznes i Biobiznes. Teoria i praktyka. Wyd. UE

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów. Egzamin pisemny z teorii Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena rozwiązywania problemów decyzyjnych (zadań) na podstawie studium przypadku oraz zaliczenie pracy Analiza organizacji i zarządzania oraz analizy oceny przedsiębiorstwa w agrobiznesie. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej, aktywności w zespołach, udziału w dyskusjach na zajęciach i prezentacji multimedialnej pracy: Analiza organizacji, zarządzania i funkcjonowania przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Uwagi: Ocena końcowa z przedmiotu jest średnią z dwóch semestrów.