ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20108f17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Technologia produkcji makaronu
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Radosław Spychaj
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców stosowanych do produkcji makaronu. Objaśnia uwarunkowania techniczne, sanitarne oraz charakteryzuje procesy technologiczne podczas wytwarzania wyrobów makaronowych. Umiejętności: Student określa jakość i przydatność surowców makaronowych oraz decyduje i ich przydatności w procesie produkcyjnym. Przeprowadza ocenę składu surowcowego oraz jakości produktów makaronowych.

Kompetencje: Kompetencja społeczne (postawy): Student ma świadomość przyczyn uzyskania produktów obniżonej jakości. Nabiera dbałości w przestrzeganiu warunków i parametrów procesów technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych. Wykazuje otwartość na nowości w zakresie rozwoju osobistego.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, Technologia zbóż I

Treści kształcenia: Właściwości i klasyfikacja wyrobów makaronowych. Charakterystyka podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji makaronów. Etapy technologiczne wytwarzania makaronu. Produkcja makaronów instant, świeżych i podgotowanych. Metody oceny makaronu.

Literatura: 1. Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A., Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym. PWRiL 2007; 2. Popper L., Schafer W., Freud W., Future of flour. AgriMedia 2006; 3. Kill R.C.; Turnbull K. Pasta and semolina technology Bleckwell Science 2001; 4. Kruger J. E., Matsuo R. B., Dick J. W., Pasta and noodle Technology AACC Inc. 1998; 5. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronów. Wyd. AR Poznań 1997; 6. Fabriani G., Lintas C., Durum wheat: chemistry and technology. AACC Inc. 1988; 7. Nazarow N. I., Technologia produkcji makaronów. WN-T 1972; 8. Przegląd Zbożowo-Młynarski.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: