ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10108o17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Pietr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zna podstawy mikrobiologii. Student posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą metabolizmu i ekologii drobnoustrojów gleby. Pozwala mu ona na lepsze zrozumienie ich roli w kształtowaniu żyzności gleb, w przemianach nawozów mineralnych i organicznych oraz w ich wpływie na zdrowotność roślin. Student nabywa również wiedzę na temat roli procesów metabolicznych drobnoustrojów wiedzę w kształtowaniu biologicznych i chemicznych właściwości gleb. Student zna wpływ metabolitów wtórnych na fizjologię roślin i ich następczego oddziaływanie na zdrowie ludzi i zwierząt. Zna mechanizmy wzajemnego oddziaływania roślin i drobnoustrojów w glebie.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu daje podstawy do pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Student zna zasady sterylnej pracy z mikroorganizmami glebowymi i potrafi wykorzystać poznane zasady niszczenia drobnoustrojów w życiu codziennym. Potrafi również pracować z mikroskopem, przygotować preparaty i podłoża hodowlane oraz zaplanować proste eksperymenty pozwalające określić liczbę drobnoustrojów glebowych. Jest świadomy pozytywnego i negatywnego wpływu drobnoustrojów na wzrost roślin i jakość żywności. Student rozumie rolę zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb i procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Student ma także świadomość wpływu nawożenia na zmiany jakościowe i ilościowe zespołów drobnoustrojów oraz aktywność enzymatyczną gleb i wie, w jaki sposób wpływa to na produkcję roślinną. Zna sposoby kształtowania aktywności drobnoustrojów oraz możliwości ich wykorzystania w produkcji polowej. Zna dostępne na rynku preparaty mikrobiologiczne stosowane w produkcji roślinnej.

Wymagania wstępne: Biochemia, biologia, chemia.

Treści kształcenia: podstawy systematyki wirusów, bakterii i grzybów; podstawy tlenowych i beztlenowych procesów fizjologicznych drobnoustrojów; przemiany substancji organicznych; podstawy metabolizmu wtórnego (antybiotyki, mikotoksyny); rola drobnoustrojów w przemianach azotu, fosforu i siarki w glebie; zależności pomiędzy drobnoustrojami i roślinami

Literatura: Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E., 2010. Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Paul E.A., Clark F.E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów oraz pisemny egzamin; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 60 %

Uwagi: