ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10150f17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Technologia mleczarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny i właściwości fizyczne surowca mleczarskiego, wie jakimi metodami można go utrwalić, potrafi opisać proces produkcji głównych przetworów mleczarskich, zna skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów mleczarskich (napojów fermentowanych, koncentratów mlecznych, masła i serów); wie jakie produkty uboczne powstają podczas procesów przetwarzania mleka. Umiejętności: Student umie oznaczyć podstawowy skład chemiczny mleka surowego i jego właściwości fizyczne, potrafi ocenić jakość mleka i jego przydatność do przetwórstwa, dokonuje obliczeń związanych z normalizacją mleka do poszczególnych działów przetwórczych, umie wykonać oznaczenia podstawowego składu chemicznego produktów mleczarskich, umie zaprojektować proces technologiczny produkcji określonego produktu mleczarskiego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje dbałość o sprzęt laboratoryjny i przestrzega procedur, ma świadomość odpowiedzialności za rzetelność wykonywanych analiz produktów żywnościowych dla bezpieczeństwa konsumentów, potrafi pracować w grupie i postępuje zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka właściwości fizykochemicznych mleka. Mikrobiologia mleka i higiena jego produkcji. Termiczne metody utrwalania mleka (pasteryzacja, sterylizacja, proces UHT). Główne kierunki przetwarzania mleka (produkty fermentowane, koncentraty mleczne płynne i suche, masło i sery: twarogowe, podpuszczkowe i topione). Produkty uboczne w przemyśle mleczarskim.

Literatura: 1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., UWM Olsztyn 1997, 2008; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992.

Metody oceny: Aktywność na zajęciach, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, zaliczenie kolokwiów oraz egzaminu pisemnego.

Uwagi: