ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10160f17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Technologia owoców i warzyw
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jan Oszmiański
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - wskazuje nowe kierunki rozwoju oraz obowiązujące tendencje w zakresie wykorzystania surowców roślinnych w przetwórstwie owoców i warzyw, - charakteryzuje czynniki kształtujące jakość i wartość odżywczą surowców i przetworów z owoców i warzyw , -wymienia etapy produkcji wybranych przetworów owocowych i warzywnych , -ma ogólną wiedzę o analizach składników surowców i produktów gotowych. Umiejętności: Student poprawnie przeprowadza procesy produkcji wybranych przetworów z owoców i warzyw, potrafi obliczać zapotrzebowanie na odpowiednie surowce i ustalać receptury na produkty z owoców i warzyw, posiada umiejętność wykorzystania nowych technik i technologii w produkcji przetworów owocowych i warzywnych .

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje odpowiedzialność za wyprodukowane produkty – rozumie konieczność przestrzegania warunków i parametrów procesu technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych – cechuje się otwartością na nowości z zakresu doskonalenia zawodowego, -potrafi współpracować w grupie.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Organizacja bazy surowcowej dla przetwórstwa owoców i warzyw. Charakterystyka składników owoców i warzyw oraz ich znaczenie w przetwórstwie. Produkcja owoców i warzyw o minimalnym stopniu przetworzenia przechowywanych w modyfikowanej atmosferze. Przebieg procesów technologicznego produkcji konserw, kiszonek, marynat, przecierów, soków, win, mrożonek i suszy z owoców i warzyw. Ocena jakości i przechowywanie surowców i produktów z owoców i warzyw.

Literatura: 1. Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Wyd. ART Olsztyn 1994, 2. Jarczyk A., Berdowski J., B., Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, WSiP 1997,1999; 3. Postolski J., Gruda Z. – Zamrażanie żywności. WNT, W-wa, 1985. 4. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL, W-wa, 1973. 5. Biller E., -Technologia żywności. Wybrane zagadnienia. Wyd. SGGW . Warszawa.2002.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny lub ustny

Uwagi: