ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20106f17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Technologia czekolady
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Agnieszka Kita
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna współczesne problemy związane z produkcją ziarna kakaowego i czekolady; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje tradycyjne i nowe technologie w produkcji czekolady oraz wyrobów czekoladowanych; definiuje asortymenty wyrobów czekoladowych. Umiejętności: Student określa właściwości surowców i gotowych produktów; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem czekolady i wyrobów czekoladowanych; określa cechy otrzymanych produktów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest świadomy konieczności wprowadzania nowych rozwiązań technologicznych w produkcji czekolady i wyrobów czekoladowanych.

Wymagania wstępne: technologia węglowodanów, technologia tłuszczów

Treści kształcenia: Charakterystyka ziarna kakaowego. Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowanych.

Literatura: 1. Wyczański S.: Cukiernictwo, WSiP. Warszawa 1994; 2. Pałasiński M. (red.):Technologia Przemysłów Węglowodanowych, PTTŻ, Kraków 2000; 3. Beckett S.T. (ed): Industrial Chocolate Manufacture and Use, Wiley-Blackwell, 2008 4. Talbot G.: Science and technology of enrobed and filled chocolate, confectionery and bakery products. Woodhead Publishing, CRC Press, 2009 5. Timms R.: Confectionery fats handbook – properties, production and applications, E., The Oily Press, England 2003.

Metody oceny: wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie zaliczenia pisemnego w formie testu, kompetencje społeczne – zaliczenie bez oceny

Uwagi: