ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20172f17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Wirusologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Alina Wieliczko
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna: taksonomię, strukturę wirusów, rozumie aktywność biologiczną wirusów oraz mechanizmy przebiegu infekcji wirusowej u ludzi i zwierząt, zna podstawowe choroby wirusowe ludzi i zwierząt, zna czynniki wirusowe transmitowane poprzez żywność, posiada wystarczającą wiedzę dotyczącą sposobów zapobiegania chorobom wirusowym, zna metody i techniki wykorzystywane w diagnostyce zakażeń wirusowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi istotną wiedzę wirusologiczną, w szczególności na temat zakażeń wirusowych istotnych jako „food-borne diseases”, umożliwia wykorzystanie tej wiedzy w pracy w laboratoryjnej oraz naukowej.

Wymagania wstępne: Biochemia, biologia i biologia molekularna, immunologia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Taksonomia i nazewnictwo wirusów. Charakterystyka wirusów (budowa wirusów, białka wirusowe, kwasy nukleinowe, skład molekularny). Aktywność biologiczna wirusów (patogeneza). Diagnostyka wirusologiczna. Zasady profilaktyki – szczepionki przeciwwirusowe. Wybrane zagadnienia nt. zakażeń wirusowych ludzi i zwierząt (np. SARS, grypa ptasia, wścieklizna, białaczki, AIDS, wirusy gorączek krwotocznych). Choroby pionowe (CJD, BSE). Wirusy istotne w patologii zatruć pokarmowych ludzi (ford-borne diseases). Bakteriofagi i mykofagi.

Literatura: 1.Wirusologia, Collier L., Oxford J., PZWL 1996. Manual of standards for diagnostic test and vaccines, OIE, 2005. 2.Wirusologia molekularna, Goździcka-Józefiak A., Wyd. Naukowe UAM w Poznaniu, 2005. Encyclopedia of Virology, Acad. Press, 1999.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%.

Uwagi: