ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00149o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Bezpieczeństwo pasz
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Jarosław Bystroń, prof. UPWr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student posiada znajomość procesów technologicznych związanych z produkcją pasz, potrafi określić wymagania higieniczne obowiązujące w zakładach wytwarzających pasze, zna przepisy prawa dotyczące weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz.

Kompetencje: Student posiada wiedzę z zakresu produkcji pasz oraz weterynaryjnego prawa paszowego umożliwiającą przeprowadzenie oceny stanu sanitarno-weterynaryjnego podmiotów wytwarzających pasze.

Wymagania wstępne: prawo sanitarno-weterynaryjne, higiena żywności pochodzenia zwierzęcego

Treści kształcenia: Technologia produkcji pasz, utylizacja ubocznych produktów zwierzęcych, mikrobiologiczne i chemiczne zagrożenia w produkcji pasz, identyfikacja obcogatunkowych białek w paszach, prawo paszowe, nadzór i ocena sanitarno-weterynaryjna wytwórni pasz.

Literatura: 1.Kwiatek K.: „Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności” Puławy 2007; 2.„Weterynaryjna higiena pasz – wpływ mikotoksyn na funkcje przewodu pokarmowego” – monografia, materiały konferencyjne, Olsztyn, 2011; 3.Strony internetowe prezentujące aktualne przepisy prawa paszowego: eur-lex.europa.eu ; www.wetgiw.gov.pl

Metody oceny: egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: