ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20254f10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Hodowla i użytkowanie bydła mięsnego
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student będzie posiadał teoretyczną i praktyczna wiedzę z zakresu specyfiki hodowli i chowu bydła mięsnego, ekologicznego i ekstensywnego systemy utrzymania, technologii chowu. wybranych zagadnień modernizacji budynków inwentarskich.

Kompetencje: Zdobyta wiedza pozwoli na ocenę wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu), ocena wartości opasowej i rzeźnej; oszacować efektywność ekonomiczną produkcji, pozwoli na podjęcie pracy w różnych działach dotyczących chowu i hodowli bydła mięsnego.

Wymagania wstępne: Fizjologia, Hodowla bydła, Żywienie zwierząt.

Treści kształcenia: Specyfika hodowli, systemy utrzymania, rasy bydła mięsnego, technologie chowu w stadach krów matek, reprodukcja, model i cykl produkcyjny, ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). podstawy żywienia, użytkowanie TUZ, ocena wartości opasowej i rzeźnej.

Literatura: Hodowla bydła mięsnego w Sudetach ” pod red. A. Dobickiego, Wyd. WODR Jelenia Góra – Wrocław, 1998 Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego. Bogner H. 1985 Produkcja bydła mięsnego.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, wykonanie projektu hodowlanego; zasób wiedzy do zaliczenia: 65%).

Uwagi: