ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20160o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Metodologia prac doświadczalnych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu zna zasady planowania i przeprowadzenia badań doświadczalnych oraz opracowywania uzyskanych wyników.

Kompetencje: Samodzielne planowanie i prowadzenie prac doświadczalnych

Wymagania wstępne: matematyka, statystyka

Treści kształcenia: Problem naukowy i formułowanie hipotez. Metody badań naukowych. Klasyfikacja doświadczeń Eksperyment biologiczny jedno i wieloczynnikowy. Techniki doświadczalne i ich optymalizacja. Planowanie doświadczenia: wybór próby, ustalenie modelu doświadczenia, wybór metody pomiarowej. Badanie współzależności zmiennych ilościowych i jakościowych. Technika prowadzenia doświadczeń: zasady pobierania i przygotowania próbek do badań, eliminacja czynników niepożądanych w doświadczeniu. Analiza i opracowanie statystyczne wyników badań doświadczalnych. Sposoby graficznej prezentacji wyników Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.

Literatura: Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1984 Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974

Metody oceny: egzamin

Uwagi: