ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10233o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Procesy mechaniczne w inżynierii bioprocesowej
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: dr inż. Marta Pasławska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna podstawowe prawa i zasady obliczeń wielkości związanych z procesami mechanicznymi w inżynierii bioprocesowej. Potrafi scharakteryzować parametry przepływu płynów biotechnologicznych oraz opisać występujące w przepływie procesy dyfuzyjno-cieplne: transport masy i ciepła. Umiejętności Student potrafi wskazać parametry techniczne najbardziej istotne w projektowaniu bioprocesu oraz sposoby pomiaru tych parametrów. Student umie samodzielnie przeprowadzić obliczenia charakterystycznych węzłów instalacji biotechnologicznej, z uwzględnieniem przepływów, systemów chłodzenia, wymienników ciepła i systemów nawilżających. - potrafi dobrać odpowiednią aparaturę oraz zaproponować optymalne warunki fizyczne bioprocesu.

Kompetencje: Kompetencje społeczne ( postawy ) Student wykazuje zrozumienie procesów zachodzących w inżynierii bioprocesowej i wielu urządzeniach wykorzystywanych przez ludzi; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Reologia i przepływy mediów biotechnologicznych, hydrodynamika napowietrzania biomasy, mieszanie płynów w bioreaktorze, napełnianie i opróżnianie bioreaktora. Specjalne rodzaje przepływów: sedymentacja, filtracja, wirowanie, przepływ wielofazowy, spływ warstewkowy, fluidyzacja. Podstawowe prawa dotyczące transportu ciepła i transport masy. Przenoszenie skali.

Literatura: 1. Aiba S., Humphrey A., Wiliis N.F.: Inżynieria Biochemiczna, WNT W-wa 1965 2. Koch R., Noworyta A.: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT W-wa 1992 3. Kramkowski R.: Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR 4. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT W-wa 1999 5. Viesturs U.E., Kuzniecow A.M., Sawienkow W.W.: Bioreaktory. Zasady obliczeń i doboru, WNT W-wa 1990

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń - kartkówki, kolokwia, aktywność na zajęciach, egzamin pisemny

Uwagi: