ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10112o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Analiza żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Tajner-Czopek
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi oznaczyć wybrane składniki chemiczne w surowcach i produktach spożywczych. Umie zastosować odpowiednią (tradycyjną lub nowoczesną) metodę określania zawartości badanego składnika oraz obliczyć jego ilość. Posiada umiejętność korzystania z norm.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia studentowi dokonanie oceny podstawowego składu chemicznego i jakości produktów przemysłu spożywczego, przy użyciu odpowiednich technik pomiarowych.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematyka

Treści kształcenia: Wyposażenie laboratorium badawczego: sprzęt, szkło, odczynniki, aparatura. Normalizacja. Ocena właściwości fizycznych i chemicznych produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości suchej substancji, węglowodanów, białka, tłuszczu w surowcach i produktach spożywczych. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna produktów spożywczych. Techniki oznaczania składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu specjalistycznej aparatury.

Literatura: 1. Food analysis. Theory and practice. Pomeranz Y., Meloan C.E. 3-th edition. Chapman & Hall. New York, London 1994; 2. Badanie jakości produktów spożywczych, Krełowska- Kułas M., PWE 1993; 3. Podstawy analizy żywności, Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J. Skrypt do ćwiczeń, Wydawnictwo A.R. Kraków 1999; 4. Analiza żywności – jakość produktów spożywczych. Tajner-Czopek A., Kita A. Wydawnictwo A.R Wrocław 2005.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń. Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: