ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10119o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci są zaznajomieni ze źródłami mikroorganizmów w żywności, czynnikami wpływającymi na ich wzrost i przeżywalność w żywności oraz negatywnymi (zepsucia, intoksykacje, infekcje) i pozytywnymi (pożądane fermentacje) aspektami ich aktywności w żywności, znają metody utrwalania żywności oraz podstawowe metody mikrobiologicznego badania żywności.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi kontrolować mikrobiologiczną jakość żywności, stosować właściwe metody oznaczania patogenicznych i psujących żywność.

Wymagania wstępne: biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Mikroflora surowców i produktów żywnościowych oraz jej pochodzenie. Przegląd drobnoustrojów pożytecznych oraz odpowiedzialnych za psucie i zatruwanie żywności. Wzrost drobnoustrojów i metabolizm składników żywności. Czynniki wpływające na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów w żywności. Podstawy utrwalania żywności. Systemy zarządzania mikrobiologiczną jakością żywności.

Literatura: 1. Food microbiology, Adams M., R., Moss M., O., The Royal Society of Chemistry Publ.,Cambridge 1997; 2. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Red. Żakowska Z., Stobińska H.,Wyd. PŁ, Łódź 2000; 3. Mikrobiologia żywności, Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., PWN Warszawa, 1983; 4. Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 5. HACCP. Koncepcja i system zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Kołożyn- Krajewska, Sikora, Wyd. NOT-SIT-SPOŻ, Warszawa, 2000; 6. Laboratory methods in food microbiology, HarriganW., F., Academic Press, San Diego, London, Boston, New York, Sydney, Toronto 1998.

Metody oceny: Egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.

Uwagi: