ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10120f10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Biotechnologie przemysłowe w żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci potrafią wyizolować ze środowiska szczepy należące do różnych grup fizjologicznych drobnoustrojów i ocenić ich biotechnologiczny potencjał, potrafią przygotować inokulum oraz przeprowadzić i opisać hodowlę produkcyjną, wiedzą jak przechowywać drobnoustroje przemysłowe i jakie metody mogą być zastosowane do ulepszania ich cech biotechnologicznych.

Kompetencje: Studenci rozumieją biologiczną i techniczną stronę różnych biotechnologii drobnoustrojowych i potrafią wykorzystać tę wiedzę przy projektowania nowych bioprocesów.

Wymagania wstępne: biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Drobnoustroje przemysłowe: pozyskiwanie i skrining szczepów, ich identyfikacja, doskonalenie (mutagenizacja, rekombinacja DNA) i przechowalnictwo (okresowe przesiewanie, suszenie, zamrażanie, liofilizacja). Środowiska i systemy hodowlane. Przegląd przemysłowych syntez mikrobiologicznych ( produkcja kultur starterowych, kwasów organicznych, enzymów, aminokwasów, witamin, polisacharydów, biokonserwantów, barwników) obejmujący opis szczepów produkcyjnych, biogenezę i warunki nadprodukcji metabolitu, jego wydzielanie, oczyszczanie i spektrum zastosowań w przemyśle spożywczym.

Literatura: 1. Biotechnology. A multi-volume comprehensive treatise, Ed. Rehm H.J., Reed G., Puhler A., Stadler P., Biological fundamentals (vol.1), Products of primary metabolism (vol. 6), Products of secondary metabolism (vol. 7), Verlag Chemie, Weinheim 1993, 1996, 1997; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN; 3. Mikrobiologia techniczna, tom II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 5. Manual of industrial microbiology and biotechnology, Demain A.L., Solomon N.A., Amer. Soc. Microbiol., Washington D.C. 1986; 6. Maintenance of microorganisms. A manual of laboratory methods, Kirsop B.E., Snell J.J.S., Acad. Press, London 1984; 7. Klucze do identyfikacji bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych.

Metody oceny: Egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.

Uwagi: