ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IISS20045o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Techniki informatyczne
Kierunek: Inżynieria Środowiska
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Stanisław Czaban
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi samodzielnie rozwiązać zadanie inżynierskie za pomocą arkusza kalkulacyjnego, zna sposoby gromadzenia danych, potrafi przeanalizować informacje zawarte w bazie danych, umie zaprezentować wyniki obliczeń i analiz, potrafi stworzyć projekt trójwymiarowego obiektu hydrotechnicznego i wykonać jego wizualizację, posiada podstawową wiedzę o systemach GIS.

Kompetencje: Rozwiązywanie zagadnień inżynierskich narzędziami komputerowymi. Analiza informacji zgromadzonych w bazach danych i na mapach cyfrowych. Wykonanie trójwymiarowych wizualizacji.

Wymagania wstępne: Komputerowe wspomaganie projektowania, geometria wykreślna i grafika inżynierska.

Treści kształcenia: Rozwiązywanie zadań inżynierskich za pomocą arkusza kalkulacyjnego. Projektowanie i przetwarzanie baz danych. Pozyskiwanie danych z map analogowych. Punktowe dane rozproszone. Interpolacja danych przestrzennych. Prezentacja danych przestrzennych. Modelowanie w przestrzeni trójwymiarowej. Wizualizacja obiektów 3D z wykorzystaniem materiałów, światła i renderingu. Podstawy GIS. Przetwarzanie graficzno-numeryczne. Mapy numeryczne. Praktyczne zastosowania GIS.

Literatura: Longley P. A., Goodchild M. F., Maguire D. J., Rhind D. W., 2006: GIS Teoria i praktyka. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Masłowski K., 2004: Excel 2003 PL. Ćwiczenia praktyczne. Wyd. Helion, Gliwice.
Podręcznik użytkownika programu Surfer (www.goldensoftware.com)
Pikoń A., 2006: AutoCAD 2006 i 2006 PL. Wyd. Helion, Gliwice.
Schwartz S., 2004: Po prostu Access 2003 PL. Wyd. Helion, Gliwice.


Metody oceny: Wykład – egzamin pisemny. Ćwiczenia – sprawdzian praktycznych umiejętności.

Uwagi: