ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10048o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zna role drobnoustrojów w rozkładzie związków organicznych i mineralnych w wodzie i glebie. Wie jakie czynniki zewnętrzne wywierają wpływ na rozwój tych drobnoustrojów. Ponadto zna sposoby wykorzystania aktywności mikrobiologicznej w ochronie roślin i środowiska naturalnego. Student zna wpływ produktów metabolizmu na stosunki panujące wśród drobnoustrojów oraz pomiędzy roślinami i mikroorganizmami. Ponadto, zna zasady pracy sterylnej z mikroorganizmami. Potrafi pracować z mikroskopem, przygotowywać podłoża hodowlane i preparaty mikrobiologiczne.

Kompetencje: Student rozumie role drobnoustrojów w kształtowaniu żyzności gleby, w przemianach nawozów mineralnych i organicznych. Ma również świadomość pozytywnego i negatywnego wpływu mikroorganizmów na wzrost roślin i jakość żywności. Zna sposoby wykorzystania drobnoustrojów saprofitycznych w ochronie roślin jak również w ochronie środowiska, głównie w rekultywacji gleb i utylizacji odpadów. Zna dostępne na rynku biopreparaty wykorzystywane w rolnictwie o ochronie środowiska.

Wymagania wstępne: biochemia, biologia, chemia

Treści kształcenia: metabolizm drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych; biosynteza metabolitów wtórnych (antybiotyków i mykotoksyn); degradacja materii organicznej; udział drobnoustrojów w przemianach azotu, fosforu i siarki w wodzie i glebie; zależności pomiędzy mikroorganizmami i roślinami; rola drobnoustrojów w procesach przekształcania zanieczyszczeń antropogenicznych;

Literatura: Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii; PWN, Warszawa;
Paul E.A., Clark F.E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb; Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin;
Schlegel H.G., 2001. Mikrobiologia ogólna; PWN, Warszawa;


Metody oceny: zaliczenie części praktycznej na podstawie ocen z 3 kolokwiów; ponadto obowiązkowy, pisemny egzamin; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu - 60 %

Uwagi: