ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10033o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Inżynieria materiałowa
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Gabriel Czachor
Język: polski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje wiedzę o podstawowych grupach materiałów inżynierskich, o ich strukturach, właściwościach i metodach kształtowania, nabywa praktyczne umiejętności z zakresu badań makro i mikrostruktury, wyznacza podstawowe charakterystyki wytrzymałościowe oraz poznaje praktyczne metody realizacji procesów kształtowania wyrobów.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie decyzji w zakresie racjonalnego doboru materiału konstrukcyjnego do jego konkretnego wykorzystania w przemyśle spożywczym. Pozwala także na projektowanie procesów obróbki termicznej, chemicznej i mechanicznej, celem nadania projektowanym elementom pożądanych cech.

Wymagania wstępne: fizyka, matematyka, rysunek techniczny

Treści kształcenia: Materiały inżynierskie, w tym materiały stosowane w konstrukcji maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle spożywczym ich klasyfikacja, właściwości i zastosowania. Mechanizmy zużycia i niszczenia, metody wyznaczania właściwości. Metale i ich stopy, wykresy równowagi, mikrostruktury. Podstawy obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej metali. Inżynieria powierzchni metali.

Literatura: 1. Ashby M.F., Jones D.R.H. 1995. Materiały inżynierskie, cz.1, 2. WNT Warszawa; 2. Dobrzyński L., A. 1998. Metaloznawstwo z podstawami nauki o materiałach, WNT Warszawa; 3. Burakowski T., Wierzchoń T. 1995. Inżynieria powierzchni metali, WNT Warszawa; 4. Diakun J. Eksploatacja w praktyce inżynierskiej przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2005.

Metody oceny: Egzamin pisemny i ustny oraz zaliczenie ćwiczeń - wymagany poziom wiedzy - 60%.

Uwagi: