ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10038f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Technologia przetwórstwa węglowodanów
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab.inż. Anna Pęksa, prof.nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student zna wybrane technologie przetwarzania: buraka cukrowego, ziemniaka, skrobi oraz zastosowanie technologii ekstruzji i procesu smażenia w produkcji wyrobów przekąskowych.

Kompetencje: Student rozumie znaczenie zabiegów jednostkowych stosowanych w produkcji krochmalu, syropów skrobiowych, przetworów ziemniaczanych, ekstrudowanych i słodyczy w kształtowaniu jakości wyrobów finalnych.

Wymagania wstępne: Biochemia, Podstawy produkcji roślinnej

Treści kształcenia: Zapoznanie studentów z technologią pozyskiwania i przetwarzania surowców węglowodanowych. Przedstawienie wybranych technologii z różnych przemysłów. Technologia produkcji skrobi ziemniaczanej oraz przetwarzania skrobi – produkcja glukozy i syropów skrobiowych. Technologia produkcji cukru z buraka cukrowego. Przemysłowe wytwarzanie suszonych i smażonych wyrobów spożywczych z ziemniaka. Produkcja wyrobów przekąskowych z wykorzystaniem technologii ekstruzji i smażenia. Technologia wytwarzania słodyczy.

Literatura: 1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. PTTŻ-O/Małopolski, Kraków 2005, 2. Potato Science and Technology. Lisińska G., Leszczyński W. Appl. Science Publishers London, New York 1989, 3. Cukrownictwo. Nikiel S. Wyd. SziP, Warszawa 1996, 4. Snack Food Processing. Lusas E.W., Rooney L.W. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. 2001, 5. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Goluchowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002, 6. Industrial chocolate manufacturing and use. Becket S., Wiley, 2008, 7. Frying technology and practices. Grupa M.K.,Warner K.,White P.J. AOCS, Press Champaign, Illinois 2004.

Metody oceny: zaliczone ćwiczenia, egzamin ustny

Uwagi: