ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10058o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Opakowania w przemyśle spożywczym
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna właściwości, zasady projektowania i normalizacji opakowań jednostkowych, zbiorczych i transportowych, wykonanych z różnych tworzyw opakowaniowych, zna systemy pakowania żywności a także specyfikę pakowania poszczególnych grup produktów żywnościowych. Zorientowany jest również w wystąpowaniu potencjalnych zagrożeń jakości żywności, wynikających ze stosowania opakowań.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia projektowanie opakowań, ocenę ich jakości oraz poprawności doboru do poszczególnych grup żywności, ocenę skali ryzyka pogorszenia jakości produktu wadliwie zapakowanego.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek techniczny

Treści kształcenia: Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Systemy pakowania żywności. Pakowanie poszczególnych grup produktów żywnościowych. Kontrola jakości opakowań.

Literatura: 1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996; 3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005; 4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: