ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00069o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Higiena zwierząt
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Roman Kołacz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu wie jakie czynniki środowiska i o jakim natężeniu wywołują u zwierząt zmiany patologiczne i wpływają na obniżenie dobrostanu, zna metody pomiaru i oceny fizycznych i chemicznych wskaźników mikroklimatu, metody ich optymalizacji oraz umie ocenić system utrzymania zwierząt i warunki ich transportu w aspekcie ich dobrostanu.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student potrafi przeprowadzać analizy warunków utrzymania i dobrostanu zwierząt zaliczane do obowiązków Inspekcji Weterynaryjnej, umie prowadzić konsultacje w zakresie bioprewencji, Dobrej Praktyki Hodowlanej i warunków mikroklimatycznych na fermach hodowli zwierząt.

Wymagania wstępne: biofizyka, patofizjologia, diagnostyka chorób wewnętrznych.

Treści kształcenia: Warunki mikroklimatyczne (promieniowanie UV, oświetlenie, temperatura i wilgotność powietrza, ruch powietrza, szkodliwe domieszki gazowe, zapylenie, hałas), a zdrowotność i produkcyjność zwierząt. Dopuszczalne systemy utrzymania zwierząt gospodarskich uwzględniające aspekty dobrostanu, bioprewencji, higieny i ochrony środowiska. Zasady Dobrej Praktyki Hodowlanej w produkcji zwierzęcej, a bezpieczeństwo żywności. Warunki transportu zwierząt.

Literatura: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, Kołacz R., Dobrzański Z., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2007 Przewodnik do ćwiczeń z zoohigieny, Dobrzański Z., Kołacz R., Wrocław 1996 Livestock Housing, Wathes C., Charles D., Oxford University Press 1994 Livestock Health and Welfare, Moss R., Longman Scientific and Technical, 1994 Higiena Środowiska Zwierząt Hodowlanych, Tymczyna L., Chmielowiec-Korzeniowska A.,

Metody oceny: Zaliczenie, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia przedmiotu - 70%

Uwagi: