ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10043o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Ekonomia
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Stanisław Minta
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w zakresie umiejętności analizowania mechanizmów działania gospodarki rynkowej, ekonomicznych mechanizmów działania podmiotów gospodarczych, kształtowania równowagi rynkowej, analizowania kosztów produkcji, funkcjonowania rynku walutowego, wytwarzania dochodu narodowego, tworzenia budżetu państwa, inflacji i bezrobocia.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia i ułatwia prowadzenie działalności gospodarczej w różnych podmiotach funkcjonujących w gospodarce rynkowej.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Pojęcie mikro i makroekonomii, prawa i teorie ekonomiczne, proces gospodarowania, gospodarka rynkowa, pieniądz i papiery wartościowe, popyt, podaż, równowaga rynkowa, rynek walutowy, rynek siły roboczej, bezrobocie, cykliczny rozwój gospodarki, dochód narodowy, budżet państwa, inflacja, koszty produkcji, podmioty gospodarcze.

Literatura: 1.Klimczak B. 2001. Makroekonomia. Wyd. AE we Wrocławiu. 2.Borkowska B., Klimczak B. 2001. Mikroekonomia. Ćwiczenia, Wyd. AE we Wrocławiu. 3.Begg D., Fischer S., Wornbusch R. 2000. Ekonomia cz. I i II PWE Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne lub ustne. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: