ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10051o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 10
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Język: polski


Efekty kształcenia: Podczas kursu zimowego student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie ogólnych podstaw techniki, materiałów stosowanych w budowie maszyn i urządzeń w przemyśle rolno- spożywczym, podstawowych obliczeń w zakresie mechaniki technicznej i wytrzymałości materiałów, części maszyn, elektrotechniki, urządzeń pomiarowych, Podczas kursu letniego student zapoznaje się z podstawowymi maszynami i urządzeniami stosowanymi w przemyśle spożywczym, ich charakterystyką techniczną i zastosowaniem. Dobór maszyn i urządzeń dla poszczególnych technologii.

Kompetencje: Ukończenie kursu zapewnia umiejętność w zakresie działania, doboru i zastosowania maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, takich jak pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne, urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.

Wymagania wstępne: Podstawowe wiadomości z fizyki i matematyki

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości w zakresie: materiałoznawstwo, mechanika techniczna części maszyn, elektrotechnika, pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne, urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.

Literatura: 1.Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995. 2.Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994. 3.Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979. 4.Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów w I i II semestrze. Wykłady zakończone egzaminem po II semestrze.

Uwagi: Przedmiot realizowany w semestrze 1 i 2 w wymiarze: semestr 1 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin, 4 ECTS; semestr 2 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin, 6 ECTS. Egzamin po drugim semestrze.