ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10134o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Analiza żywności II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Teresa Olejniczak
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci po ukończeniu są zaznajomieni z technikami laboratoryjnymi oraz metodami i aparaturą stosowaną w analizie żywności.

Kompetencje: Studenci potrafią przeanalizować nową metodę, prawidłowo zastosować aparaturę pomiarową bazując na chemicznych i fizycznych właściwościach cukrów, tłuszczy, białek zawartych w żywności.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia

Treści kształcenia: Chemiczne i fizyczne właściwości tłuszczów, cukrów, białek zawartych w żywności (mleku, mięsie, warzywach). Metody ekstrakcji, sączenia, destylacji, oczyszczania podczas przygotowania próbek w analizie produktów żywnościowych. Teoretyczne aspekty i praktyczne zastosowanie szeregu analitycznych technik w przemysłowych i badawczych laboratoriach wykorzystywanych w analizie produktów żywnościowych (chromatografia gazowa, spektrofotometria, polarymetria).

Literatura: 1. Food analysis; S.Nielsen; An Aspen Publication; Gaithersburg 1998. 2. Metody analizy żywności; .J. Budsławski, Z. Drabent Wydawnictwo Naukowo-TechniczneWarszawa 1972. 3. Badanie jakości produktów spożywczych; M. Krełowska-Kułdas; Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne; Warszawa 1993.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: