ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10138o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Ogólna technologia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 8
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 60 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Zięba
Język: polski


Efekty kształcenia: Student umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić zabieg utrwalania żywności.

Kompetencje: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe procesy jednostkowe stosowane w przemyśle spożywczym. Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności

Treści kształcenia: Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Literatura: 1.Pijanowski E.: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1997; 2.Bednarski W: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn 1991; 3.Sobkowicz G.: Przewodnik do ćwiczeń z ogólnej technologii żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1998.

Metody oceny: Zaliczone wszystkie ćwiczenia laboratoryjne, egzamin ustny.

Uwagi: