ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10152f10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Technologia drobiu i jaj
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawy produkcji drobiu i jaj, w tym technologii uboju i przetwarzania mięsa drobiu i jaj oraz metody oznaczania jakości oraz składu chemicznego mięsa drobiu i jaj.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie określić jakość surowców drobiarskich i jajczarskich, opracować technologię podstawowych produktów z mięsa drobiu i jaj.

Wymagania wstępne: biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa

Treści kształcenia: Zagadnienia związane z zarządzaniem produkcją drobiu i jaj, hodowlą drobiu, technologią uboju żywca drobiowego, szczegółową charakterystyką właściwości mięsa drobiu z uwzględnieniem zmian pośmiertnych oraz jego składu chemicznego i wartości odżywczej. Podstawy przetwórstwa mięsa drobiu. Zagadnienia dotyczące składu chemicznego jaj i ich właściwości funkcjonalnych, podstaw przechowalnictwa jaj w skorupach oraz przetwórstwa jajczarskiego.

Literatura: 1. Chów kur. Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J., SGGW-AR, Warszawa, 1999; 2. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 4. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny.

Uwagi: