ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20171o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Informatyka stosowana
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Boruczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wprowadzenie studentów do obsługi programów pakietu MS Office oraz Statistica.

Kompetencje: Studenci posiadają bardziej zaawansowaną umiejętność obsługi programów pakietu MS Office oraz Statistica.

Wymagania wstępne: Matematyka, informatyka

Treści kształcenia: Obsługa arkuszy kalkulacyjnych MS Excel, edycja danych, obliczenia w arkuszu kalkulacyjnym, przenoszenie danych do Statistica, podstawowe obliczenia statystyczne.

Literatura: 1. Programy pakietu OFFICE, Drogowski A., Wyd. Czarny Kruk, Bydgoszcz 2000; 2. Nie tylko dla orłów. Microsoft Office 2000, Kraynak J., Intersoftland 2000; 3. Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Stanisz A., Kraków 1998.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: