ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20180o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Peroń
Język: polski


Efekty kształcenia: Nabycie umiejętności korzystania podczas działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalizacyjnej z obszaru przetwórstwa żywności i oszczędności energii.

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Podstawowe wiadomości z inżynierii procesowej i ogólnej technologii żywności.

Treści kształcenia: Nowe tendencje w przetwórstwie i konserwacji żywności, techniki membranowe, zastosowanie kolektorów słonecznych i pomp ciepła w produkcji żywności, rekuperacja ciepła. Metody zapobiegania wybuchom w wybranych instalacjach przemysłu spożywczego.

Literatura: Periodyki: Przemysł spożywczy, Chłodnictwo, Przemysł zbożowo-młynarski, Inżynieria rolnicza, Drying Technology, Materiały konferencyjne z zakresu Inżynierii przemysłu spożywczego, Branżowe biuletyny informacyjne, Prospekty firm produkujących aparaturę dla przemysłu rolno-spożywczego.

Metody oceny: Egzamin pisemno-ustny

Uwagi: