ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10170o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Podstawy biotechnologii
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof.dr hab. Maria Wojtatowicz (odpowiedzialny za przedmiot); prof.dr hab.Waldemar Rymowicz; prof.d
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna podstawowe techniki biotechnologiczne i mikrobiologiczne. Rozumie molekularne i środowiskowe uwarunkowania regulacji nadprodukcji metabolitów u drobnoustrojów. Zna możliwości wykorzystywania materiału biologicznego w przemyśle, żywności, medycynie i ochronie środowiska

Kompetencje: Student rozumie biologiczną i techniczną stronę różnych biotechnologii drobnoustrojowych i potrafi wykorzystać tę wiedzę przy projektowaniu nowych bioprocesów.

Wymagania wstępne: biologia komórki, biochemia, mikrobiologia ogólna.

Treści kształcenia: Drobnoustroje przemysłowe – pozyskiwanie i skrining szczepów, ich doskonalenie i przechowalnictwo. Bioreaktory i techniki hodowli drobnoustrojów. Przegląd przemysłowych syntez mikrobiologicznych (produkcja kwasów organicznych, aminokwasów, polisacharydów, enzymów, antybiotyków i heterologicznych białek). Biologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności (fermentowane napoje mleczne, probiotyki, wędliny, wina). Wykorzystanie drobnoustrojów w bioremediacji odpadów środowiskowych (fermentacja metanowa, osad czynny, złoża biologiczne i naturalnego).

Literatura: Chmiel A. (2001). Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa. Bednarski W., Reps A., Red.(2001). Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa. Bednarski W., Fiedurek J., Red. (2007). Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa. Klimiuk E., Łebkowska M.(2003). Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa. O.Kayser, Muller R.H. Red. (2003). Biotechnologia farmaceutyczna, PZWL, Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia:60%

Uwagi: