ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20187f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Ekologiczne systemy żywienia zwierząt
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław Krzywiecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu przedmiotu student będzie umiał organizować, kontrolować i zarządzać ekologicznymi systemami żywienia zwierząt.

Kompetencje: Student jest przygotowany do prowadzenia produkcji ekologicznej paszy i żywności oraz potrafi nadzorować te produkcję.

Wymagania wstępne: podstawy żywienia zwierząt, produkcja pasz

Treści kształcenia: Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia, użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń i drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia.

Literatura: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. D. Jamroz et al., Ed. D. Jamroz, PWN Warszawa,2001; Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, World Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.); Akty prawne dotyczące ekologicznej produkcji rolniczej, wydawane przez MRiRW (od 2003 r.)

Metody oceny: Egzamin pisemny; zasób wiedzy do zaliczenia 70 %.

Uwagi: