ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20194f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Biologia mleka
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. Tadeusz Szulc
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu powinien znać: mechanizmy powstawania mleka, znaczenie mleka w życiu ssaków, skład i cechy fizyczne mleka, prozdrowotne funkcje i właściwości mleka, uwarunkowania składu i jakości mleka oraz siary, fizjologicznego i pokarmowego znaczenie mleka w żywieniu człowieka, przydatność mleka różnych ssaków do przetwórstwa, humanizacja mleka.

Kompetencje: Znajomość znaczenia i funkcji mleka oraz analityki w zakresie oceny jakości mleka. Po zaliczeniu przedmiotu w wynikiem dobrym i zdaniu egzaminu praktycznego studenci będą mogli otrzymać certyfikat oceny i analiz mleka

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.

Literatura: Jerzyk M. E.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW w Warszawie. Warszawa 2005. Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988. Litwińczuka Z., Szulc T.: Hodowla Bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2005, Polskie Normy oceny jakości mleka.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne: minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70%

Uwagi: