ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20214f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Produkcja mleka w gospodarstwach specjalistycznych
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Marian Kuczaj
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu powinien znać zasady planowania, organizacji i prowadzenia stada krów w wielkostadnych fermach bydła, wiedzieć jakimi metodami określić skład i jakość mleka, umieć wykorzystać wiedzę z innych przedmiotów (budownictwo, mechanizacja, ekonomika, profilaktyka i prewencja) dotyczących produkcji mleka surowego zgodnie z wymogami unijnymi.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie pracy w gospodarstwie specjalistycznym zajmującym się hodowlą bydła mlecznego, a także w laboratorium oceny mleka.

Wymagania wstępne: ogólna hodowla zwierząt, chów i hodowla bydła

Treści kształcenia: Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w specjalizacji bydlęcej; wybór rasy, zakres i kierunki doskonalenia stada; planowanie bazy paszowej; planowanie technologii produkcji (organizacja stada, żywienie, utrzymanie, pielęgnacja, reprodukcja, dojenie), nowoczesne rozwiązania budowlane i technologiczne obiektów inwentarskich dla bydła mlecznego, przygotowanie zwierząt do wystaw i pokazów hodowlanych, ćwiczenia terenowe; kurs w zakresie metod oceny składu i jakości mleka zakończony certyfikatem.

Literatura: Kuczaj M. (2010): Hodowla bydła – Standardy unijne i krajowe. Wyd. UP Wrocław. Litwińczuk Z., Szulc T. (praca zbiorowa - 2005). Hodowla i użytkowanie bydła, PWiRL Warszawa; Kuczaj M. (2001). Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997. Monografia XXIII, Wyd. AR Wrocław 2001, ss. 297; Wierzbowski S., Żukowski K. (2007). Rozród bydła, Wyd. KOS – Balice; Ziajka S. (1997). Mleczarstwo – Zagadnienia wybrane. Wyd. ART. Olsztyn; Czasopisma rolnicze: Przegląd hodowlany, Hodowla bydła, Hodowca bydła, Hoduj z głową, TopAgrar, Med. Wet., opracowania z zakresu budownictwa i technologii produkcji

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia – 70%

Uwagi: