ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10108o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Biochemia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 10
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 75 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna struktury i funkcje biologicznie ważnych molekuł, zna główne procesy metaboliczne białek, kwasów nukleinowych, lipidów, sacharydów, przebiegające z udziałem odpowiednich enzymów, wie jakimi metodami można ocenić kinetykę działania enzymów.

Kompetencje: Student potrafi zastosować odpowiednią metodę do oznaczania substancji biologicznych, umie badać aktywność i właściwości enzymów, potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna, chemia organiczna

Treści kształcenia: Struktura, funkcja i metabolizm biologicznie ważnych molekuł (aminokwasów, białek, sacharydów , lipidów, kwasów tłuszczowych) mechanizm i kinetyka działania enzymów, wprowadzenie do membran biologicznych, struktura i funkcja kwasów nukleinowych, regulacja i integracja metabolizmu w komórce.

Literatura: 1. Biochemia: molekularne podstawy struktury i funkcji komórki, Lehninger, A.L., PWRiL 1979; 2. Podstawy biochemii, Kączkowski J. WNT, 2002; 3. Biochemia żywności, Dziuba I., Kostyra N., Wyd. ART. Olsztyn, 1992; 4. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY 2002; 5. Biochemia i biologia molekularna, Mathews H.R., Freedlan R.A., Miesfeld, R.L, Warszawa, 2000.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: