ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10109o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Inżynieria bioprocesowa
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: dr inż. Marta Pasławska
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci znają podstawowe prawa i zasady obliczeń wielkości związanych z procesami mechanicznymi oraz dyfuzyjno-cieplnymi w inżynierii bioprocesowej. Potrafią wyznaczyć parametry przepływu różnych płynów biotechnologicznych oraz opisać transport masy i ciepła podczas procesu.

Kompetencje: Po zakończeniu kursu studenci potrafią wskazać parametry techniczne najbardziej istotne w projektowaniu bioprocesu, oraz sposoby pomiaru tych parametrów. Studenci umieją samodzielnie przeprowadzić obliczenia charakterystycznych węzłów instalacji biotechnologicznej, z uwzględnieniem przepływów, systemów chłodzenia, wymienników ciepła i systemów nawilżających. Potrafią dobrać odpowiednią aparaturę oraz zaproponować optymalne warunki fizyczne bioprocesu.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Reologia i przepływy mediów biotechnologicznych, hydrodynamika napowietrzania biomasy, mieszanie płynów w bioreaktorze, napełnianie i opróżnianie bioreaktora. Specjalne rodzaje przepływów: sedymentacja, filtracja, wirowanie, przepływ dwu i trzy fazowy, spływ warstewkowy, fluidyzacja. Transport ciepła, transport masy. Dyfuzja, destylacja, krystalizacja, ekstrakcja. Przenoszenie skali.

Literatura: 1. Koch R., Noworyta A.: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT W-wa 1992; 2. Kramkowski R.: Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR; 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT W-wa 1999; 4. Moody G.W., Baker P.B.: Bioreactors and biotransformations, Elservier Applied Science Publishers LTD, New York 1987.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%

Uwagi: