ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10110o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Ochrona środowiska
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 11 / 4
Prowadzący: dr inż. Lesław Szymański
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi poznać źródła zanieczyszczeń: atmosfery, wód, gleb i lasów oraz rodzaje zanieczyszczeń wytwarzanych przez przemysł rolno-spożywczy i ciężki, produkcję rolną i hodowlaną oraz sposoby ich zapobiegania. Wie na czym polega monitorowanie środowiska, zna przepisy prawne i organizacyjne ochrony środowiska oraz międzynarodowe konwencje dotyczące ochrony środowiska i współpracę międzynarodową w tym zakresie.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student zna dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń środowiska, metody jego ochrony oraz związane z tym przepisy prawne i organizacyjne.

Wymagania wstępne: Chemia, Biochemia, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawy ochrony środowiska. Budowa atmosfery i zjawiska w niej zachodzące. Ochrona atmosfery w tym: zanieczyszczenia pyłowe oraz gazowe i sposoby ich unieszkodliwiania. Ochrona wody. Procesy eutrofizacji i samooczyszczania wód. Budowa gleb, źródła zanieczyszczeń i metody ochrony gleb. Lasy i ich ochrona. Rekultywacja terenów przemysłowych i zagospodarowanie gleb zdegradowanych. Zagrożenia środowiska związane ze składowaniem odpadów komunalnych i przemysłowych. Przepisy prawne i organizacyjne ochrony środowiska w Polsce i Unii Europejskiej.

Literatura: 1. Ekologia z elementami ochrony środowiska, Nawirska A., Wyd. WSH Wrocław 2006; 2. Podstawy ochrony środowiska, Głowiak B., i in., PWN 1991; 3. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska, Kluczek J., P., Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 4. Natural and technological problems of protection and development of agricultural and forest evironment, Cieszkowski A., Wyd. AR Poznań 1999.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: