ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10149o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Enzymologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna zasady działania enzymów, mechanizm katalizy, oraz metody izolacji białek enzymatycznych z różnych źródeł, z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa.

Kompetencje: Student potrafi zbadać kinetykę działania enzymów, wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Kinetyka, właściwości enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej; zasady izolacji białek enzymatycznych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz drobnoustrojowego; techniki oczyszczania enzymów z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa.

Literatura: 1. The enzyme catalysis process, Cooper A., Houben J., L., Chien L., C., New York, London 1988; 2. Microbial enzymes and biotechnology, Fogarty W., M., NewYork, London 1983; 3. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 4. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: