ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10127f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Technologia przemysłów fermentacyjnych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Chmielewska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji etanolu, piwa, drożdży piekarskich i paszowych oraz kwasów organicznych (octowego i mlekowego); zna skład oraz właściwości surowców i produktów fermentacyjnych, a także metody oceny przydatności technologicznej surowców oraz jakości produktów finalnych.

Kompetencje: Student po ukończeniu kursu potrafi ocenić jakość surowców i produktów przemysłu fermentacyjnego oraz kontrolować przebieg procesów jednostkowych.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia, inżynieria przemysłu spożywczego

Treści kształcenia: Charakterystyka surowców do produkcji etanolu, drożdży piekarskich i paszowych, kwasów organicznych i piwa. Znaczenie drożdży Saccharomyces cerevisiae w procesach fermentacyjnych. Przebieg fermentacji etanolowej w gorzelni. Proces destylacji i rektyfikacji. Zagospodarowanie wywarów gorzelniczych. Typowe procesy w technologii drożdży piekarskich i paszowych. Produkcja kwasu octowego i mlekowego. Technologia słodu piwowarskiego. Proces otrzymywania brzeczki słodowej. Klasyczne i nowoczesne technologie fermentacji i leżakowania piwa. Technologia wybranych napojów alkoholowych.

Literatura: 1. Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy, Leśniak W., Wyd. AE, Wrocław 2002; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN, Warszawa 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: