ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10135f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Immunologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Chełmońska-Soyta
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci znają i rozumieją mechanizmy odporności nieswoistej i swoistej organizmu, znają zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji przeciwciał rekombinowanych, znają i potrafią wykonać testy oparte na reakcji-antygen przeciwciało, znają metody immunofluorescencyjnego wykrywania antygenów i zasadę działania cytometru przepływowego, znają podstawy metod immunoenzymatycznych i potrafią wykonać test ELISA, znają mechanizmy odporności jelitowej i umieją wskazać składniki pokarmowe mające wpływ na poziom odporności miejscowej i ogólnej, znają mechanizm alergii pokarmowej, umieją wskazać główne alergeny pokarmowe i znają główne strategie ograniczające alergiczność pokarmów, znają cele immunizacji czynnej i podstawowe metody uzyskiwania antygenów szczepionkowych.

Kompetencje: Student potrafi dokonać odpowiedniego wyboru odczynników, zaprojektować i wykonać testy wykrywające antygen lub przeciwciało metodami immunologicznymi opartymi na reakcji-antygen przeciwciało, potrafi wskazać parametry odporności swoistej i nieswoistej i metody ich oceny, które mogą być wykorzystywane w badaniach żywieniowych, potrafi wskazać najważniejsze alergeny w żywności i skutki ich działania w organizmie człowieka i zna podstawowe metody ograniczania ich niekorzystnego oddziaływania, zna podstawowe etapy produkcji szczepionek

Wymagania wstępne: Wiadomości podstawowe z zakresu biologii, biochemii i genetyki komórek ssaków.

Treści kształcenia: Narządy i komórki biorące udział w reakcjach odpornościowych, podłoże molekularne rozpoznania antygenu, receptory rozpoznające wzorce i ich ligandy, przeciwciała, budowa i funkcja, źródła różnorodności, biotechnologiczne metody uzyskiwania przeciwciał: przeciwciała monoklonalne, biblioteki fagowe, transgeneza; antygeny, reakcja-antygen przeciwciało, prezentacja antygenu, główny kompleks zgodności tkankowej, receptory BCR i TCR, aktywacja limfocytów, sposoby komunikacji pomiędzy limfocytami, cytokiny, odporność jelitowa, alergie pokarmowe, alergeny w żywności, modulacja odporności swoistej i nieswoistej drogą pokarmową, (probiotyki, nutraceutyki, naturalne składniki pokarmowe), niedobory immunologiczne tła żywieniowego, odporność przeciwzakaźna i immunizacja, szczepionki uzyskiwane metodami biotechnologicznymi, mechanizmy immunologicznego rozpoznania antygenów nowotworowych

Literatura: Podstawy Immunologii. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M. PZWL, 2008 2. Immunologia . Male D., Brostoff J., Roth D., Roitt I. Urban I Partner, 2008 3. Materiały wykładowe i ćwiczeniowe dostępne na platformie EDUWET 4. Immunologia, pod red. Gołąb i wsp., PWN, 2009

Metody oceny: Obowiązkowa obecność na ćwiczeniach, zaliczenie dwóch sprawdzianów pisemnych w trakcie kursu, egzamin pisemny (60% prawidłowych odpowiedzi).

Uwagi: