ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10140f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Podstawy żywienia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 12 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student zna zasady oceny podaży energii i składników odżywczych z dietą w porównaniu do zaleceń żywieniowych, a także rozumie podstawowe zależności pomiędzy żywieniem a zdrowiem.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach ludności.

Wymagania wstępne: Chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Sytuacja żywieniowa na świecie. Żywienie a zdrowie.

Literatura: 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2000; 2. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.II. PWN, Warszawa, 2000; 3. Smolin L.A.,Grosvernor M.B.: Nutrition: Science& Aplication, John Wiley& Sons, USA 2002; 4. Publikacje i artykuły przedstawione w czasie trwania kursu.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.

Uwagi: