ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20179f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Biokataliza w produkcji żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu powinien znać możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej, pozbawionej wolnych rodników, nutraceutyków, a także modyfikowanej w postaci: plastein, strukturyzowanych lipidów, biosurfaktantów, hormonów, odżywek i innych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielne opracowanie aplikacji różnych biokatalizatorów w kierunku modyfikacji podstawowych składników żywności, celem uzyskania udoskonalonych środków żywnościowych.

Wymagania wstępne: Biochemia, enzymologia, technologia żywności, mikrobiologia.

Treści kształcenia: Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.

Literatura: 1.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005 2.Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008 3.Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008 4.Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000

Metody oceny: Egzamin pisemny, lub ustny; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: