ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20182f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Biotransformacje
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu ma wiedzę o znaczeniu biotransformacji w syntezie leków i dodatków do żywności oraz „przyjaznych dla środowiska” kosmetyków i detergentów a także perspektywach bioremediacji w ochronie środowiska.

Kompetencje: Student zna metody prowadzenia biotransformacji przy użyciu komórek roślinnych, preparatów enzymatycznych w formie proszków acetonowych, oceny właściwości fungistatycznych mikroorganizmów. Potrafi interpretować widma IR i 1H NMR.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia, podstawy biotransformacji

Treści kształcenia: Zastosowanie reakcji enzymatycznych do modyfikacji cząsteczki naturalnego substratu (węglowodanów, białek, izoprenoidów, antybiotyków). Enzymatyczne reakcje tworzenia wiązania węgiel-węgiel. „Zielona chemia” – enzymy w syntezie biodegradowalnych związków powierzchniowo czynnych. Bioremediacja metodą usuwania substancji utrzymujących się w środowisku. Genetyczna modyfikacja zdolności mikroorganizmów do prowadzenie pożądanej reakcji.

Literatura: 1. Biotransformations II, vol. 8a i 8b, editor D. R. Kelly, Wiley-Vch GmbH Weinheim 2000 2. Biotransformations in organic chemistry, Faber K., Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000

Metody oceny: Egzamin pisemny. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: