ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10060o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Fitopatologia ogrodnicza
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 6
Prowadzący: dr inż. Krzysztof Matkowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Po kursie studenci znają choroby roślin i czynniki chorobotwórcze. Potrafią zastosować zasady badań chorób roślin. Posiadają wiedzę o współzależnościach między czynnikiem chorobotwórczym a rośliną – gospodarzem, jak również między czynnikiem chorobotwórczym i innymi organizmami. Znają podstawy epidemiologii. Rozumieją dynamikę populacji i czynników chorobotwórczych. Mają wiedzę o biologii najbardziej znanych czynników chorobotwórczych. Znają metody diagnozy i szacowania strat powodowanych przez najgroźniejsze patogeny roślin w ogrodnictwie.

Kompetencje: Specjaliści fitopatolodzy są niezbędni w przedsiębiorstwach pracujących w sektorach rolniczych i ogrodniczych, w organizacjach doradczych i wspomagających, nauczaniu, administracj i instytucjach naukowych oraz w koncernach chemicznych (pestycydy).

Wymagania wstępne: botanika, fizjologia roślin, mikrobiologia, agronomia

Treści kształcenia: Systematyka, morfologia i fizjologia patogenów roślin. Identyfikacja i diagnostyka czynników chorobotwórczych. Proces chorobowy, i cykle życiowe patogenów. Zależność pomiędzy patogenem a rośliną żywicielska. Biologia odpornościowa. Ekologia i epidemiologia. Strategie ochrony, metody chemiczne i biologiczne. Czynniki abiotyczne w tym niedobory składników pokarmowych. Zagadnienia prawne w tym międzynarodowe.

Literatura: Nauka o chorobach roślin, Borecki Z. PWRiL, 1996 Bakteryjne choroby roślin ogrodniczych. Sobiczewski P., Schollenberger M. PWRiL, 2002 Plant pathology. Agrios G.N. Academic Press London, 1999.

Metody oceny: Ćwiczenia – 2-3 kolokwia, wykłady – egzamin ustny lub pisemny po 5 semestrze. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.

Uwagi: