ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS20104o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Postęp biologiczny
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Ewa Sawicka-Sienkiewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Posiada wiedzę związaną z zastosowanie najnowszych technologii w hodowli roślin w celu ulepszania odmian dla praktyki rolniczej i różnych gałęzi przemysłu. Posiada wiedzę na temat zielonej rewolucji i roli, jaką odegrała w postępie biologicznym. Rozumie potrzebę wykorzystania najnowszych technik biotechnologicznych prowadzących do doskonalenia odmian różnych gatunków roślin uprawnych Rozumie w jaki sposób można otrzymać rośliny GM i potrafi wyjaśnić znaczenie ich dla praktyki rolniczej. Umiejętności: Student potrafi ocenić przydatność metod stosowanych w zielonej biotechnologii. Posiada umiejętność wykazania znaczenia postępu biologicznego we wzroście plonowania w Polsce i krajach UE. Rozumie potrzebę rejonizacji odmian i prowadzenia badań dla tworzenia list rekomendacyjnych dla rolników.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Rozumie potrzebę wykorzystania i ochrony zasobów genowych przed erozją genetyczną i tworzenie banków nasion. Ma świadomość konieczności współpracy na poziomie narodowym i międzynarodowym w doskonaleniu roślin uprawnych. Rozumie znaczenie dalszego udomawianie nowych roślin dla potrzeb przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz przeznaczonych na cele niespożywcze, jako alternatywne źródła energii. Ma świadomość potrzeby samokształcenia i dalszego doskonalenia pod względem poszerzania wiedzy i zdobywania umiejętności doskonalenia metod skracających okres otrzymywania odmian roślin uprawnych

Wymagania wstępne: Genetyka i hodowla roślin, agrobiotechnologia

Treści kształcenia: W ramach prowadzonego przedmiotu zostaną studentom przedstawione osiągnięcia z zakresu biotechnologii roślin, ze szczególnym zwróceniem uwagi na korzyści płynące z zastosowania tych metod w hodowli roślin. Poznanie różnych technik stosowanych w kulturze in vitro i możliwości przyśpieszenia i uproszczenia selekcji, a także korzyści płynące z ze stosowania markerów molekularnych w praktyce rolniczej i ogrodniczej. Poznanie sposobów otrzymywania i wykorzystania roślin genetycznie modyfikowanych

Literatura: Hodowla roślin warzywnych 1993. Pod red. K. Niemirowicz-Szczytt. Wydawnictwo SGGW Biotechnologia roślin. Pod red. S. Malepszego. PWN, Warszawa, 2009 Komórki roślinne w warunkach stresu. Tom II. Komórki in vitro. Pod red. A. Woźnego i K. Przybył. Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań, 2004. Podstawy cytogenetyki roślin. Rogalska S., Małuszyńska J., Olszewska M. PWN, Warszawa 2005. Plant Breeding and Biotechnology. Murhy D., Cambridge 2007. Szczegółowa uprawa roślin (praca zbiorowa), WAR we Wrocławiu, 2003 Nalborczyk E. 1997. Postęp biologiczny a rozwój rolnictwa w końcu XX i na początku XXI stulecia. Agricola - nr 3. Postęp biologiczny w rolnictwie. Runowski H., Wyd. SGGW Warszawa 1997. Materiały i opracowania wydawane przez COBORU. PIORIN, GUS. Nasiennictwo, t. 1 i 2. Pod red. Duczmal, Tucholska, PWRiL, 2000

Metody oceny: Wymagane zaliczenie ćwiczeń. Praca kontrolna obejmująca wybrane treści wykładu. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: