ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10036o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Mikrobiologia ogólna i żywności
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna budowę i sposoby funkcjonowania procesów życiowych u mikroorganizmów, umie scharakteryzować podstawowe techniki hodowli i oznaczania wzrostu drobnoustrojów, techniki mikroskopowe oraz umie rozróżniać główne grupy mikroorganizmów. Zna podstawowe interakcje między żywnością, a mikroorganizmami w procesach psucia, zatruwania, a także fermentowania żywności.

Kompetencje: Ukończenie kuru umożliwia pracę w laboratoriach mikrobiologicznych różnych działów gospodarki. Student potrafi kontrolować mikrobiologiczna jakość żywności, stosować właściwe metody oznaczania patogenicznych i psujących żywność drobnoustrojów.

Wymagania wstępne: biologia, biochemia

Treści kształcenia: Budowa morfologiczna, anatomiczna i klasyfikacja różnych grup drobnoustrojów (bakterie, drożdże, promieniowce i grzyby strzępkowe). Fizjologia i metabolizm drobnoustrojów, ich siedliska naturalne, interakcje z innymi organizmami. Mikroflora wybranych grup produktów żywnościowych oraz mikroorganizmy niebezpieczne w żywności.

Literatura: l. Mikrobiologia ogólna, Schlegel H., G., PWN 1996; 2. Życie bakterii, Kunicki-Goldfinger W., PWN 1994; 3. Mikrobiologia techniczna, tom I, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Red. Żakowska Z., Stobińska H.,Wyd. Pł Łódź 20001.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.

Uwagi: