ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10054f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Towaroznawstwo produktów węglowodanowych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 9
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab.inż. Anna Pęksa, prof.nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu identyfikuje, kontroluje i określa jakość surowców węglowodanowych oraz półproduktów w procesie przetwarzania, a także ocenia jakość gotowych produktów spożywczych wykorzystując metody analizy chemicznej i sensorycznej.

Kompetencje: Student potrafi przeprowadzić analizę jakości surowców, półproduktów i produktów finalnych, dobrać właściwe surowce, określić ich skład chemiczny i cechy fizykochemiczne oraz przydatność w procesie przetwórczym ziemniaka, buraka cukrowego, skrobi jak i w produkcji wyrobów przekąskowych.

Wymagania wstępne: Technologia przetwórstwa węglowodanów, Chemia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka cech surowców węglowodanowych zależnie od czynników odmianowych i środowiska, ukierunkowana na rodzaj wytwarzanego produktu finalnego. Ocena jakośći surowców, półproduktów i produktów gotowych w przemyśle cukrowniczym, krochmalniczym, skrobiowym, cukierniczym oraz wytwarzającym przetwory suszone i smażone z ziemniaka, a także wyroby przekąskowe z wykorzystaniem technologii ekstruzji. Analiza porównawcza produktów tej samej grupy towarowej. Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące jakość produkowanej na bazie surowców węglowodanowych żywności, tj. jej właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość. Metody analityczne stosowane w technologii węglowodanów.

Literatura: 1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Technologia i ocena jakościowa. Red. F. Świderski.Wyd. SGGW 2003; 2. Towaroznawstwo żywności. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., WSziP, Warszawa 2004; 3. Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych. Red. Sobkowicz G.,Wyd. AR Wrocław 1995; 4. Snack Food Processing. Lusas E.W., Rooney L.W. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. 2001; 5. Essentials of Food Science. Vaclavik V.A.,Christian E.W. 3ed. Springer 2008; 6. Frying technology and practices. Grupa M.K.,Warner K.,White P.J. AOCS, Press Champaign, Illinois 2004.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin ustny.

Uwagi: