ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10057f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Towaroznawstwo napojów fermentowanych i produktów GMO
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż Joanna Kawa-Rygielska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę w zakresie oceny jakości napojów fermentowanych i produktów GMO

Kompetencje: Student umie przeprowadzić ocenę towaroznawczą napojów fermentowanych różnego typu oraz zna normy i regulacje prawne dotyczące produktów GMO

Wymagania wstępne: Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, Podstawowe problemy przemysłów fermentacyjnych, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Napoje alkoholowe – klasyfikacja, wady produktów, znaczenie znaku towarowego. Jakość wyrobów spirytusowych w aspekcie przepisów krajowych i UE. Podstawowe zasady na rynku wina, piwa i napojów spirytusowych. Akty prawne regulujące wytwarzanie i stosowanie GMO. Wartość żywieniowa i technologiczna surowców genetycznie zmodyfikowanych. Produkty GMO a bezpieczeństwo i prawa konsumenta

Literatura: 1.Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 1999 2.Rynki alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy 3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001 4. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Przemysł spożywczy, Biotechnologia.

Metody oceny: egzamin

Uwagi: