ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10062o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Ochrona środowiska i ekotechnologie
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Lesław Szymański
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu posiada wiedzę dotyczącą głównych źródeł zanieczyszczenia środowiska oraz sposobów ich zapobiegania. Zna sposoby zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności. Potrafi dostosować procesy i technologie ekologiczne w przemyśle żywnościowym.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z projektowaniem i wprowadzaniem technologii ekologicznych oraz związanych z ochrona środowiska w przemyśle żywnościowym.

Wymagania wstępne: Zaliczone kursy z zakresu: chemii ,mikrobiologii, biochemii, technologii kierunkowych.

Treści kształcenia: Główne źródła zanieczyszczeń środowiska i sposoby ich ochrony. Zakłócenie równowagi ekologicznej, zasady zrównoważonego rozwoju i wprowadzania czystych technologii. Problemy powiększania skali procesu technologicznego z uwzględnieniem modelowania urządzeń i procesów technologicznych. Sposoby postępowania z odpadami i ich recykling. Praktyczne sposoby zastosowania czystych technologii w przemyśle żywnościowym i regulacje prawne z tym związane.

Literatura: 1. Ekologiczne podstawy kształtowania technosfery; Ledwoń K, PWN, W-w, 1998; 2. Ekorozwój: wyzwanie XXI wieku; Kozłowski S; PWN, W-wa 2000; 3. Ochrona i rekultywacja środowiska; Maciak F; W-wa, 1999; 4. Proekologiczne źródła energii odnawialnej; WNT, W-wa, 2002.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%.

Uwagi: