ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00067o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Higiena środków żywienia zwierząt
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Piotr Sławuta
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna etiopatogenezę podstawowych chorób zwierząt gospodarskich wywołanych czynnikami żywieniowymi. Zna metody ich zwalczania i zapobiegania schorzeniom zwierząt. Potrafi rozpoznawać błędy żywieniowe oraz praktycznie dokonać samodzielnie podstawowej oceny zdrowotności paszy przeznaczonej dla poszczególnych gatunków zwierząt. Student nabywa wiedzę o szczególnych wymaganiach żywieniowych zwierząt zależnych od typów ich użytkowania: bydło wysokomleczne i trzoda chlewna.

Kompetencje: Studenci potrafią samodzielnie dokonać oceny zdrowotności pasz, znają wymagania żywieniowe dla poszczególnych gatunków zwierząt

Wymagania wstępne: Biochemia, fizjologia, żywienie zwierząt.

Treści kształcenia: Najczęstsze żywieniowe przyczyny powodujące zachorowania zwierząt. Naturalne czynniki szkodliwe zawarte w paszach dla zwierząt oraz błędy żywieniowe, będące czynnikiem etiologicznym chorób zwierząt. Pasza nieodpowiednio zastosowana ze względu na gatunek zwierząt, płeć, stan fizjologiczny. Polskie i Unijne przepisy prawne.

Literatura: „Zarys Dietetyki Weterynaryjnej” Lesław Lewandowski, Mirosława Lewicka, Piotr Janowicz Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu 2000; Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo t I i II. Dorota Jamroz PWN Warszawa 2001; Large Animal Internal Medicine. Bradford P. Smith red., Mosby - Year Book Inc., St Louis 1996

Metody oceny: Zaliczenie pisemne (min. wiedzy 60 %)

Uwagi: